I det här passet delar organisationer med sig av sina jämställdhetsresultat, vilka förutsättningar som krävdes, hur de gick till väga, och hur utmaningar hanterats.
1. Sfi för föräldralediga i Gottsunda
Nyanlända och utrikes födda kvinnors arbetsmarknadsetablering försenas av föräldraledighet och ett stort ansvar för det obetalda arbetet. I stadsdelen Gottsunda erbjuder Uppsala kommun svenskundervisning för föräldralediga mammor. De får stöd att lära sig tala, läsa och skriva svenska och får betyg i Sfi-kurserna, samtidigt som de kunnat ta med sig sina bebisar. Hur har arbetet gått till? Vilka är framgångsfaktorerna? Och vad har det inneburit för deltagarna, deras familjer och samhället?
MEDVERKANDE: Amra Dedeic, lärare i svenska som andraspråk och SFI, och Gertrud Lidén, lärare i Svenska som andraspråk och SFI, Uppsala kommun
2. Kulturen som språngbräda för utrikes födda kvinnors kliv in i samhället
Hand in Hand for Women är en växande ideell förening som samlar nyanlända och utrikes födda kvinnor och använder kultur som ett verktyg för att sänka trösklarna in i samhället. Få mer kunskap om hur organisationen jobbar, vad deras arbete bidragit till för de deltagande kvinnorna och vilken roll folkbildningen, kommuner och regioner har i arbetet!
MEDVERKANDE: Hacer Korucu, ordförande och grundare, Hand in Hand for Women, och Alexandra Thysell Shanahan, tidigare verksamhetsutvecklare, Kulturens